Εντείνεται σημαντικά η αστάθεια στη χώρα μας τις αμέσως επόμενες ώρες , όχι μόνο στα ηπειρωτικά αλλά και σε νησιωτικά τμήματα , με τις συνθήκες για την ανάπτυξη καταιγίδων να καθίστανται αρκετά ευνοικές και να παραμένουν έτσι για τις επόμενες τουλάχιστον 60 ώρες.
Αιτία για την παραπάνω μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών είναι μία μεσαίου μήκους σκαφή χαμηλών υψών που επεκτείνεται από την Ιταλία προς τη χώρα μας, ενώ αναμένεται να εξελιχθει σε αποκομμένη ψυχρή λίμνη, η οποία κινούμενη αργά ανατολικά θα οδηγήσει σε μεταβολή του καιρού κυρίως στην ανατολική /νότια / βορειοανατολική χώρα, με αρκετά φθινοπωρινά χαρακτηριστικά, από την Τετάρτη το απόγευμα και μετά.
H διατάραξη των ατμοσφαιρικών συνθηκών μπορεί να χωριστεί σε 2 φάσεις:
Φάση 1 – Ήδη σε εξέλιξη – έως Τετάρτη μεσημέρι: Ασταθείς καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με έμφαση στα ηπειρωτικά, νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας , αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια/ σπαστό καιρό. Περισσότερο αναμένεται να επηρεαστούν η Θεσσαλία, η Μακεδονία , η Στερεά Ελλάδα και η βορειοανατολική Πελοπόννησος. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά περίπτωση από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και ραγδαία βροχόπτωση , ικανή να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα. Τονίζεται η τοπικότητα των φαινομένων λόγω της θερινής συμπεριφοράς τους. Μπόρες & καταιγίδες στο δυτικό /κεντρικό τμήμα του Αιγαίου τις νυχτερινές/πρωινές ώρες, οι οποίες πρόσκαιρα θα επηρεάζουν και την Εύβοια.
Φάση 2 – Τετάρτη απόγευμα – Πέμπτη : Αυξημένη συννεφιά σε μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά κυρίως στα ανατολικά / βορειοανατολικά και νότια ηπειρωτικά, βροχές και καταιγίδες με διάρκεια και ένταση. Σε περιοχές του κεντρικού/ βορείου Αιγαίου, στην Εύβοια , τις Σποράδες και τη νότια Χαλκιδική, οι βροχοπτώσεις θα έχουν την μεγαλύτερη επίπτωση συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές. Αναμένονται πλημμυρικά φαινόμενα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει επιπλέον πτώση 3-4 oC σε σχέση με τις σημερινές τιμές της.
Στην Αττική, οι επόμενες ώρες/μέρες θα κυλήσουν με αρκετά ασταθείς καιρικές συνθήκες. Σε πρώτη φάση ( σήμερα & αύριο) , λόγω των νοτίων ανέμων στη μέση τροπόσφαιρα, οι καταιγίδες που θα αναπτύσσονται στο νομό το μεσημέρι και το απόγευμα, θα απασχολούν κυρίως τα βόρεια/βορειοανατολικά και τα δυτικά/βορειοδυτικά τμήματα. Μπόρες θα σημειώνονται και λόγω τοπικών αναπτύξεων αλλά και λόγω πυρήνων καταιγίδων που θα προέρχονται από γειτονικούς νομούς( Αργολίδα/Κορινθία). Αξίζει να αναφερθεί ότι στα ίδια χρονικά διαστήματα, και ενίοτε και βραδινές ώρες, περιοχές της ανατολικής Βοιωτίας και της δυτικής Εύβοιας θα δέχονται περισσότερες καταιγίδες, προερχόμενες από τα ορεινά της βόρειας Αττικής. Έτσι, στο κυρίως Λεκανοπέδιο, αρχικά, αναμένονται μεγάλα διαστήματα χωρίς φαινόμενα και όταν αυτά εκδηλώνονται θα είναι πολύ πρόσκαιρα. Αξιοσημείωτο θα είναι το ‘θέαμα’ από ηλεκτρικά φαινόμενα τόσο στο δυτικό όσο και στο βόρειο ορίζοντα.
Από την κατακόρυφη τομή της τροπόσφαιρας πάνω από την Αθήνα, στην παραπάνω εικόνα, διακρίνεται η παρουσία αξιόλογων για την εποχή ποσοστών σχετικής υγρασίας σε κρίσιμες στάθμες , ενώ η μεγάλη αύξηση αυτής την Πέμπτη υποδηλώνει την έλευση της ψυχρής λίμνης και το ‘φθινοπωρινό’ πλέον κλείσιμο του καιρού. Η αξιοποίηση της υγρασίας αυτής θα εξαρτηθεί από το ανεμολογικό πεδίο καθ’ ύψος , έτσι θα βλέπουμε μέρα με τη μέρα πώς θα εξελίσσονται τα προγνωστικά δεδομένα , μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε ότι η δυνητικά πιο επικίνδυνη μέρα για το Λεκανοπέδιο, για εκδήλωση κάποιου πλημμυρικού επεισοδίου, θα είναι η Τετάρτη. Για τις υπόλοιπες περιοχές του νομού που προαναφέρθηκαν, δυνητικά μπορεί να προκύψει πλημμυρικό επεισόδιο οποιαδήποτε από τις επόμενες ώρες/ μέρες, πάντα σε τοπική κλίμακα.