Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρωπαική Ήπειρο έχει αλλάξει μορφή τα τελευταία 24ώρα, καθώς ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων αναπτύχθηκε τάχιστα στη βορειοδυτική Ευρώπη και επεκτείνεται ανατολικά, ωθώντας ψυχρές για την εποχή αέριες μάζες (κυρίως στη μέση τροπόσφαιρα) προς τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αιτία για την επικείμενη κακοκαιρία στη χώρα μας θα είναι μίας μεσαίας κλίμακας διαταραχή, η οποία τάχιστα κατερχόμενη από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς την περιοχή του Ιονίου Πελάγους, θα αποκοπεί από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία και θα σχηματίσει οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στο Νότιο Ιόνιο.
Δεδομένης της υψηλής θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο, της στροφής των ανέμων σε ανατολικούς – νοτιοανατολικούς σε ένα μεγάλο βάθος της τροπόσφαιρας ( βορειοανατολικοί κατά κύριο λόγο στην επιφάνεια) και των μεγάλων ποσών υετίσιμου ύδατος , η κακοκαιρία που θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα από τα βόρεια τμήματα , την Τρίτη και την Τετάρτη θα λάβει δυνητικά επικίνδυνα χαρακτηριστικά κυρίως για περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας , του δυτικού Αιγαίου και των κεντρικών και νότιων Επτανήσων.
Ας δούμε μέρα με τη μέρα την πρόγνωση των καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα:
Δευτέρα: Ήδη από τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην Μακεδονία , τη Θράκη και προοδευτικά στο Βόρειο Αιγαίο ,το Βόρειο Ιόνιο και την Θεσσαλία, με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Στην Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη , τον Στρυμωνικό, και λίγο αργότερα στις Σποράδες, στην Μαγνησία και στα ανοιχτά της β. Εύβοιας οι καταιγίδες θα έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα, συνοδευόμενες από πολλούς κεραυνούς και χαλάζι, ενώ δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν υδροστρόβιλοι. Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται εντός της ημέρας στη βορειοανατολική και κεντρική Στερεά, στη βόρεια και κεντρική Εύβοια (βόρειος Ευβοικός), πρόσκαιρα στη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και προοδευτικά στη νότια – νοτιοδυτική Πελοπόννησο και τα κεντρικά και νότια Επτάνησα , όπου στη Μεσσηνία και τα νότια Επτάνησα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Πρόσκαιρες βροχές στον Έβρο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Πρόσκαιρες μπόρες & καταιγίδες το μεσημέρι- απόγευμα περιμένουμε και στην Αττική, κυρίως στα δυτικά τμήματα.
Και ενώ στα ηπειρωτικά τμήματα τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα σταματήσουν, ( στη βόρεια Ελλάδα τα διαστήματα χωρίς φαινόμενα θα είναι μεγαλύτερα) από τη νύχτα της Δευτέρας αναμένεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού στην ανατολική Θεσσαλία, την βορειοανατολική Στερεά, την Εύβοια (κυρίως βόρεια, κεντρική και ανατολική) και τις Σποράδες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ανάλογη επιδείνωση αναμένεται και στην νοτιοανατολική και ανατολική Πελοπόννησο αν και εδώ η διάρκεια των βροχών θα είναι μικρότερη.
Τρίτη: Σε συνέχεια της επιδείνωσης του καιρού κατά τη διάρκεια της νύχτας, ραγδαίες βροχοπτώσεις αναμένονται στην ανατολική και νότια Θεσσαλία, στις Σποράδες, την βόρεια και κεντρική Εύβοια , την Φθιώτιδα , την βόρεια Βοιωτία , αλλά και σε ορισμένες περιοχές της νότιας κεντρικής Μακεδονίας ( Πιερίας , Ημαθίας + νότια Χαλκιδική), με τα φαινόμενα στα παράκτια αλλά και λίγο ενδότερα αυτών να συνοδεύονται από ισχυρές καταιγίδες με μεγάλη συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων.
Μέσα στην ημέρα ζώνες καταιγίδων , με δυνητικά έντονα χαρακτηριστικά, θα αναπτυχθούν στο Μυρτώο Πέλαγος, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες και τα ανοιχτά της Λακωνίας, επηρεάζοντας κατά διαστήματα τις εγγύς περιοχές (Λακωνία, Αργολίδα, Κορινθία, δυτική Αττική, νότια και ανατολική Αττική, νότια -ανατολική Εύβοια, βορειοδυτικές Κυκλάδες). Έως και το τέλος της ημέρας, δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική ύφεση των φαινομένων. Πολύ ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο βόρειο – βορειοανατολικό Αιγαίο και αντίστοιχης έντασης νοτιοανατολικοί/ νότιοι στα ανοιχτά της νότιας Πελοπονήσσου. Η θερμοκρασία θα βρεθεί σε πτώση της τάξεως των 4-6 oC σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με εξαίρεση την Κρήτη και το νότιο Αιγαίο.
Σύγκλιση ανέμων και υετίσιμο ύδωρ το πρωί της Τρίτης , μοντέλο GFS, πηγή: EAA
Tετάρτη: Ουσιαστικά την Τετάρτη δύο ζώνες φαινομένων δείχνουν να κυριαρχούν στη χώρα μας, η πρώτη , με τη μεγαλύτερη εμμονή , θα αφορά την Θεσσαλία , την βόρεια Εύβοια και την βορειοανατολική Στερεά , με συνεχόμενες ισχυρές βροχές. Η δεύτερη ζώνη αναμένεται στα ανοιχτά της ανατολικής Πελ/νήσσου, της Αττικής και της νότιας Εύβοιας. Η ζώνη αυτή φαίνεται να δίνει φαινόμενα με μικρότερη διάρκεια αλλά να χαρακτηρίζεται από περισσότερη αστάθεια, ικανή να τροφοδοτήσει και να συντηρήσει κύτταρα καταιγίδων με μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλάζι και ισχυρά καθοδικά ρεύματα σε θαλάσσια τμήματα και κοντά σε αυτά, επηρεάζοντας έτσι κατά διαστήματα και τα ενδότερα της Αττικής.
Την εξέλιξη της κακοκαιρίας την Τετάρτη θα τη δούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από αύριο.