Με πολύ ισχυρά φαινόμενα ξεκίνησε η κακοκαιρία στη χώρα μας και συγκεκριμένα με έντονες καταιγίδες στην αρχή της ημέρας σε Χαλκιδική, ανατολική Μακεδονία, Σποράδες , Μαγνησία, βόρεια και κεντρική Εύβοια, ενώ ιδιαίτερα ισχυρές καταιγίδες με μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα σημειώνονται έως και αυτήν την ώρα ( 04/09/2023 5.00μμ) στο Ιόνιο Πέλαγος, με έμφαση στα κεντρικά και νότια Επτάνησα. Περάσματα καταιγίδων έχει ήδη και η δυτική/νότια Πελοπόνησσος και η νοτιοδυτική Στερεά Ελλάδα, τα οποία στην Πελ/νησο θα επηρεάζουν σταδιακά και άλλες περιοχές.
Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τη νύχτα και προς το ξημέρωμα της Τρίτης στην ανατολική Ελλάδα , καθώς θα αναπτυχθεί μια ζώνη έντονης σύγκλισης μέσα στο δυτικό Αιγαίο μετακινούμενη σχετικά αργά από τα νοτιοανατολικά προς τα βορειοδυτικά . Κατά μήκος της ζώνης αυτής, αναμένεται να αναπτυχθούν οργανωμένα κύτταρα καταιγίδων , τα οποία ξεκινώντας περίπου από το ύψος της κεντρικής Εύβοιας, θα ‘ανηφορίσουν’ προς τη βόρεια Εύβοια, την Φθιώτιδα, την Μαγνησία και το νομό Λαρίσης, προκαλώντας εκτεταμένες πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα ( ειδικά στα παράκτια αλλά και όχι μόνο) και ριπαίους ανέμους. Σε μικρότερο βαθμό οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επεκταθούν και προς τα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, επηρεάζοντας τα πόδια της Χαλκιδικής, την Πιερία και πιθανόν την Ημαθία. Στην Εύβοια τα πιο διαρκή και έντονα φαινόμενα θα είναι στα ανατολικά και βόρεια , ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα υπάρχουν διαστήματα εξασθένισης αυτών. Ωστόσο, τονίζεται ότι κατά την ‘είσοδο’ της ζώνης σύγκλισης αναμένονται καταιγίδες πολύ έντονης ίσως και ακραίας μορφής, με επίκεντρο τις περιοχές κοντά στο βόρειο Ευβοικό και τις ακτές της βορειοανατολικής Εύβοιας.
Σε ενδεχομένως πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επίπεδα ίσως κυμανθούν τα ύψη βροχής στη Θεσσαλία( ιδίως στην ανατολική) , την Φθιώτιδα, τις Σποράδες και την βόρεια Εύβοια, περιοχές στις οποίες οι βροχές θα συνεχιστούν με κάποιες αυξομειώσεις έως και το βράδυ της Τετάρτης, αν όχι το πρωί της Πέμπτης(!). Αναμένονται εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα και υπερχειλίσεις ποταμών.
Επισυνάπτεται ενδεικτικός χάρτης αθροιστικής βροχόπτωσης έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης από το μοντέλο Icon.
Σαφώς, οι παραπάνω περιοχές δεν είναι οι μόνες όπου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα μεγάλα ποσά αστάθειας στα ανατολικά κράσπεδα του βαρομετρικού χαμηλού αναμένεται να συνδυαστούν με δευτερογενή δυναμικά αίτια, διαμορφώνοντας μικρότερες ή μεγαλύτερες ζώνες καταιγίδων αρχικά στη νότια Πελ/νησο και εν συνεχεία στην ανατολική – βορειοανατολική, στις Κυκλάδες- κυρίως δυτικές, σε δυτικά τμήματα της Κρήτης, στο νότιο Ευβοικό και στα ανοιχτά μεταξύ Σκύρου και Άνδρου. Σε αυτές τις περιοχές λοιπόν προβλέπονται παροδικά έντονες καταιγίδες, κυρίως από το δεύτερο μισό της Τρίτης και έπειτα, αλλά και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ενώ θα υπάρχουν και διαστήματα ύφεσης των φαινομένων. Ενώ τα φαινόμενα σε όλες αυτές τις περιοχές θα έχουν μικρότερη διάρκεια σε σχέση με την κύρια ζώνη σύγκλισης, ενδεχομένως να λαμβάνουν επικίνδυνα χαρακτηριστικά, όπως χαλάζι μεγάλης διαμέτρου, πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους και μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα.
Μέσα σε αυτήν την δεύτερη ζώνη βρίσκεται και ο νομός Αττικής, ο οποίος τελικά θα επηρεαστεί σημαντικά από την επερχόμενη κακοκαιρία. Έτσι, εκτός των παροδικών βροχών κατά τη διάρκεια της νύχτας ( με έμφαση στα βόρεια του νομού) , η αυριανή ημέρα θα παρουσιάσει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς την εκδήλωση καταιγίδων , όπως και το πρωί της Τετάρτης. Τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα και πιο έντονα στη νοτιοανατολική, ανατολική και άκρα δυτική Αττική, όμως θα υπάρχουν πρόσκαιρα διαστήματα όπου θα επηρεάζεται και το Λεκανοπέδιο από ισχυρές καταιγίδες.