Τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας (υπερθέρμανσης του πλανήτη) η οποία απασχολεί την Ελλάδα σε τεράστιο βαθμό την πλειοψηφία των μηνών, προκαλεί την ψευδαίσθηση πως πλέον κάποιοι μεμονωμένοι μήνες είναι ψυχρότεροι από τον μέσο όρο ενώ κάτι τέτοιο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ισχύει.
Το τρίμηνο της Άνοιξης που πέρασε η Ελλάδα φαινομενικά ήταν “ψυχρό”.
Κάτι τέτοιο όμως τελικά δεν ισχύει, αφού η απόκλιση της θερμοκρασίας κυμαινόταν κοντά στο 0 όντας ελαφρώς θετική ή αρνητική αναλόγως το μέρος. Στα περισσότερα μέρη η θερμοκρασία κύλησε κάτω από τον μέσο κλιματικό όρο (της τάξεως του μισού βαθμού κατά μέσο όρο και πιο τοπικά του 1 βαθμού). Άρα σε σχέση με τον κλιματικό μέσο όρο η Ελλάδα βίωσε μια απόλυτα φυσιολογική άνοιξη από θερμοκρασιακή άποψη ή και ελαφρώς ψυχρότερη.
Δυστυχώς οι πλέον θερμότεροι από τον κλιματικό μέσο όρο μήνες, δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις που οδηγούν τους περισσότερους (ιδίως νέους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πολλά σχετικά με το κλίμα της χώρας μας), σε λανθασμένα συμπεράσματα σχετικά με το πως κύλησε ένας μήνας θερμοκρασιακά. Η “φυσιολογικότητα” πλέον φαίνεται στον μέσο πολίτη ένας ελαφρώς ή και τυπικά θερμός μήνας με μεγάλα διαστήματα καλοκαιρίας.
Τα πράγματα φυσικά στην Ευρώπη κυλούν ολοένα και χειρότερα αφού σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης τα θερμά ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο με πιο γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με λίγα χρόνια πριν. Η κλιματική αλλαγή δείχνει με έντονο τρόπο πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, είναι οι μεγάλης διαρκείας ξηρασίες και τα μεγάλα κύματα ζέστης ή καύσωνες. Η συχνότητά τους έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία 5ετία φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση πολλά κράτη κυρίως της Δυτικής Ευρώπης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ισπανία.
https://edition.cnn.com/2023/05/02/europe/spain-drought-catalonia-heat-wave-climate-intl/index.html
Η διαφορά είναι ορατή ακόμη και από εικόνες δορυφόρων όσον αφορά τις καταστροφικές πυρκαγιές που την πλήττουν αλλά και την λειψυδρία η οποία έχει προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά όσον αφορά τις στάθμες των υδάτων σε ποτάμια και λίμνες.
Όσον αφορά την προοπτική του καιρού για τις επόμενες ημέρες φαίνεται να έχουμε την πρώτη θερμή εισβολή της φετινής καλοκαιρινής σεζόν με προοπτικές να είναι ο πρώτος καύσωνας με όχι τόσο μεγάλη ένταση αλλά με μεγάλη διάρκεια. (Με τα μέχρι τώρα πάντα προγνωστικά δεδομένα).
Οι ευπαθείς στην ζέστη περιοχές θα βιώσουν τις πρώτες “καυτές” συνεχόμενες μέρες, με τον υδράργυρο να ξεπερνά με ευκολία το φράγμα των 37 ή και των 38 βαθμών κελσίου.